Keçe Nedir Kullanım Alanları Nelerdir

cok-amacli-kece-organizer-canta-gozkir-77-4ebKeçe Nedir?

Keçe, özellikle ülkemizde kullanılan en eski tekstil ürünü olarak kabul görmektedir. Tiftik keçisi, deve, koyun, lama, tavşan gibi çeşitli hayvanların yünlerinin ısı, su ve sabun kullanılarak oluşturulmuş alkali ortamlarda liflerinin birleşmesi ile üretilmektedir. Keçenin kullanımı ile ilgili net bir tarihi bilgi bulunmamaktadır. Ancak çok eski dönemlerden günümüze kadar ulaşan ve kullanım alanı oldukça geniş olan bir tekstil ürünü olduğu herkesçe bilinmektedir. Günümüzde keçe üretiminde elyaf ve petrol hammede olarak kullanılmaktadır. Keçe kullanımı son dönemlerde hobi ve hediyelik eşya işlerinde de oldukça yoğun ilgi görmektedir. Ayrıca sanatsal eserlerde de keçe kullanımı yaygınlaşmıştır.

Keçe oldukça dayanıklı bir üründür. Isı ve neme karşı dayanıklı olan bu malzemenin, olumsuz koşullar karşısında kolayca deformasyona uğramamasının yanı sıra, uzun kullanım ömrüne sahip olması da kullanım alanının geniş olmasında büyük rol oynamaktadır.

Yapağı denen ve ilkbahar aylarında koyun ve kuzulardan kırpılan yünler ile tiftik keçisinin kılının dokuma işlemi yapılmadan sadece dövülmesi suretiyle elde edilen kaba kumaş olarak da bilinen keçe ile çok farklı alanlarda yüksek verim almak mümkün olmaktadır.

Keçe üretimi, doğal ya da sentetik elyaflar kullanılarak yapılabilmektedir. Bazı kaynaklara göre keçe üretimi, eğirme ve dokuma işlemlerinden çok daha eski dönemlere dayanmaktadır.

Günümüz koşullarında en sık kullanılan ve rağbet gören keçe türlerini Sentetik kumaş, kuru keçe ve ıslak keçe olarak sıralamak mümkündür.

Sentetik Keçe

Bu keçe türü yünlerin sıkıştırılması ile elde edilmektedir. Dikiş nakış ve süsleme işlemlerinde en sık kullanılan keçe türü sentetik kumaş keçedir. Bu keçe türü kalınlıklarına göre adlandırılmaktadır. Kalın ve ince keçeler, kullanım amaçlarına göre 1mm, 2mm, 3mm... olarak tercih edilebilmektedir. 5mm`e kadar olan kalınlıklarda ki sentetik kumaş keçeler en çok tercih edilen çeşitlerdir. Ancak, 3mm ve üzeri kalınlığa sahip olan sentetik keçeleri şekillendirmek güçtür. Bu nedenle bu kalınlıktaki ürünler daha çok alt zemin olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde üretilen yerli sentetik kumaş keçeler, yurtdışından ithal edilen ürünlere kıyasla çok daha yumuşak yapıdadır.

Kuru (İğne) Keçe

Susuz teknik kullanılarak üretilen keçelere iğne keçe denmektedir. İşlemlerde su kullanılmaması nedeni ile kuru keçe olarak da bilinmektedir. Bu keçe çeşidi daha çok hobi amaçlı kullanılmaktadır. Ayrıca sanat alanında da sıklıkla kullanıldığını görmek mümkündür.

Islak Keçe

Sabun suyunda ıslatılarak yapımına başlanan keçe türüne ıslak keçe denmektedir. Bu keçe türü, yünlerin kumaş kalınlığına gelinceye kadar ovalanarak birbirlerine kenetlenmesi ve sıkıştırılması ile yapılmaktadır. Su ve sürtünmenin sebep olduğu basınç ile lifler birbirine karışmaktadır. Böylelikle kuruma işlemi sağlandığında lifler birbirlerine karışmış halde kalmaktadır. Bu yöntemler ile ıslak keçe elde edilmektedir.

kece-kumaslar

Keçenin Kullanım Alanları Nelerdir?

Keçenin kullanım alanları oldukça yaygındır. Tekstil sektöründen çadır üretimine, araba sanayisinden, enstrüman yapımına ve hatta çeşitli sanayi kollarının birçoğunda kullanılmaktadır.

Keçe, enstrüman üretiminde, titreşimin azaltılması amacıyla kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra, süsleme, ev eşyası, hediyelik eşya gibi el yapımı ve hobi amaçlı ürünlerin üretilmesinde de geniş yer bulmaktadır.

Sanayi sektöründe, filtreleme ve yalıtım malzemesi olarak kullanılan keçeler, tekstil sektörüne bakıldığında giysi ve aksesuarlarda kullanılmaktadır.

Mobilya sektöründe, ağaç mobilyaları desteklemek amacı ile kullanım alanı bulan keçeler, dayanıklı olması sebebi ile bu sektörde de gözde malzemeler arasında yer almaktadır.

Keçeler, medikal sektörün de vazgeçilmez malzemeleri arasındadır. Neme karşı dayanıklı ve tutarlı bir ürün olması, bakteri üretimine yer vermemesi gibi etmenler ile, medikal paketlemelerde kullanılan en sağlıklı tekstil ürünü olarak kabul görmektedir.

İnşaat sektöründe ısıya duyarlı alanlarda döşeme malzemesi ve yalıtım aracı olarak kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca bu özellikleri ile ayakkabı üretiminde de yer bulmuştur. Ayakkabıların alt tabanlığı olarak tercih edilen keçeler, birçok farklı kalınlık ve sertlikte kullanılabilmektedir.

Elektronik cihaz sektörüne bakıldığında da bu eşyaların soğutulması ve ısı yalıtımlarının sağlanması amacı ile de keçeye yer verildiği görülmektedir.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp